Menu Sluiten

Commentaar op je bord: hoe ga je ermee om?

diëtist Leuven afvallen commentaar

Een situatie die veel voorkomt bij mijn cliënten en die je misschien herkent: tijdens het afvallen ga je naar een etentje of familiefeest en dan kijken mensen extra naar wat jij neemt. En helemaal vervelend: ze geven commentaar! Je voelt je alsof je jezelf moet verantwoorden.

Ontdek aan de hand van dit verhaal welke adviezen ik hierbij geef:

Wat antwoord je hierop?

Zoals je ziet is het niet zomaar een zwart-wit verhaal. Je kan niet zomaar uitleggen wat je allemaal hebt geleerd bij de diëtist en in de afgelopen weken of maanden. Dat hoeft ook niet.

Gezien het vaak meer te maken heeft met de persoon zelf, kan je het fenomeen niet oplossen door rationele tegenargumenten te bieden. Er zullen altijd mensen zijn die een oordeel klaar hebben liggen. Bewijs hen het tegendeel en gebruik het als motivatie om de week erop consequent je doelen te halen. Iets tonen werkt altijd beter dan iets beweren.

Commentatoren & hun onzekerheden

Wie zijn deze personen die, al dan niet goedbedoeld, je maaltijd van commentaar voorzien? Vaak zijn het mensen die veel aandacht en interesse hebben voor voeding, diëten en gewicht. Een enorm deel van de populatie is ontevreden over zijn gewicht. Weinigen van hen hebben nog nooit een dieet geprobeerd.

Gevolg: veel mensen worstelen met het hele dieet-verhaal. Dit zorgt voor onzekerheden – het lijkt alsof zij niet in staat zijn iets te doen aan hun eigen gewicht.

Oordelen bij afvallen

Dit valt technisch gezien buiten het pure ‘voedings’-verhaal en zou je misschien niet verwachten van een diëtist. Maar onze job wordt meer en meer ‘psychologisch’. Iedereen weet ondertussen dat groenten gezond zijn en suiker ongezond. Het gaat hem over het kunnen volhouden. En dergelijke oordelen kunnen ronduit demotiverend zijn.
Een mooie quote om mee af te sluiten:

When you judge others, you do not define them; you define yourself.

Earl Nightingale

Bedankt voor het lezen! Hopelijk vonden jullie dit onderwerp interessant.
Indien dit het geval is, kan je zeker eens mijn andere artikels bekijken: overzicht.

Ook ben ik benieuwd naar jouw mening of feedback! Laat gerust een berichtje achter.

Groetjes,
Pieter Brughmans, diëtist regio Leuven.

Meer info & adres voor verschillende locaties: Leuven – Korbeek-Lo – Tienen onderaan deze webpagina of hier.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *