Menu Sluiten

Hoe vaak weeg je jezelf het best?

Mijn cliënten en dokters waar ik mee samenwerk weten het: ik spendeer weinig tot geen tijd aan het wegen of meten van mensen. Sommige mensen snappen dit meteen en anderen vinden het maar raar.

“Hoe weet je dan of de mensen afgevallen zijn?!”

Gewicht is niet alles, het is maar een cijfertje. Veel mensen komen binnen met een streefgewicht in gedachte. Niet omdat dat een mooi getal is natuurlijk. Aan dat streefgewicht koppelen ze bepaalde voordelen: je beter in je vel voelen, meer energie hebben, gezond ouder worden en aandoeningen vermijden, …

Dit zijn de zaken die mensen echt drijven. ‘Intrinsieke motivatie’. Telkens wij op de weegschaal staan, vragen we eigenlijk aan dat toestel hoe veel dichter we zijn gekomen bij deze onderliggende doelen.

Waarom weeg ik dan niet als diëtist? Wel, blijvend afvallen doe je door je eet- en leefgewoonten aan te pakken. En daar kan je heel goed in slagen, zonder dat de weegschaal meteen volgt. Dat heeft veel mogelijke verklaringen, maar het is bijna altijd een kwestie van geduld. (Vochtschommelingen kunnen bijvoorbeeld een afname in vet maskeren, dat komt behoorlijk vaak voor.)

Wat ik bevraag bij cliënten zijn de dingen die er écht toe doen: de aanpassingen die er voor zorgen dat je vet verliest en de gewoontes waar je mee aan de slag bent gegaan.

De volgende metafoor maakt dit duidelijk. Stel, een sportteam speelt een belangrijke match. Wat zouden ze best doen tijdens de match :

A) Het grootste deel van de match spenderen aan het bestuderen van het scorebord en deze zeker niet uit het oog verliezen.

B) Het grootste deel van de match focussen op de juiste techniek, het zoeken naar goede strategieën en het bijstellen en aanpassen wanneer ze even minder goed spelen.

Uiteraard is dit een retorische vraag. Als het sportteam zo gefocust is op resultaat en niet op wat ze moeten doen om dit te bereiken, zijn ze eraan voor de moeite. Opgelet: bij het afvallen doen we dit MASSAAL!

Als ik bij tegenvallende resultaten vraag hoe de voeding en/of beweging was de afgelopen periode moeten deze mensen vaak lang nadenken. “Ah ja, ik ben inderdaad niet veel gaan sporten met dat weer.”
“Juist, ik heb wel wat bourgondische uitjes erop zitten!”

Daarom, spendeer ik de 30 minuten van een opvolggesprek zoveel mogelijk aan het geven van nieuwe inzichten en bespreken van de afgelopen periode. Want ik weet dat ik je zo het meeste kan helpen. Ik wil klaar en duidelijk laten merken dat je leefstijl veranderen veel belangrijker is dan hoeveel grammetjes er exact af zijn.

Het grootste bewijs hiervan zijn de cliënten die zich totaal niet wegen en toch zichtbaar afvallen. Zij merken het zelf ook aan de reacties van anderen en hun lossere kleren. Zij doen het vaker het allerbeste, want ze focussen op de zaken die er echt toe doen.

De weegschaal vertelt je niet wat je moet veranderen, maar het is af en toe leuk als bevestiging. Als het gewicht op lange termijn niet verandert, dan kan je het interpreteren als signaal om nog een versnelling hoger te gaan in je inspanningen.

Groetjes,
Pieter Brughmans, diëtist regio Leuven.

Meer info & adres voor verschillende locaties: Leuven – Korbeek-Lo – Tienen onderaan deze webpagina of hier.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *