Menu Sluiten

Lasagna recept met slimme, gezonde aanpassingen

groente, lasagna, gezond, recept, dietist, Leuven

Klassieke lasagne is erg zwaar door de overdadige aanwezigheid van kaas en bechamelsaus. Al bij al dragen die weinig bij tot een evenwichtig recept. De kaas of lasagne bladeren weglaten is echter niet nodig!

Opteer voor enkele slimme manieren wat groenten toe te voegen. Zo kom je tot een recept dat zowel op culinair, qua smaak als op gezondheidsvlak een meerwaarde is. Je zal niks anders meer willen!

Ingrediënten:

  • Lasagneblaadjes (eventueel volkorenversie in natuurwinkel, geeft extra smaak en vezels !)
  • 100 gr Gemalen kaas
  • Panko (japans paneermeel, bij de exotische voedingswaren in de supermarkt)
  • 350 gr gekookte ham zonder vetrand
  • 2 dikke stengels prei
  • 2 grote wortelen
  • 1 bosje peterselie
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • 3 grote tomaten
  • 1 grote ui
  • 1 bokaal passata
  • 2 paprika’s (geel of rood)
  • Klontje margarine, bloem en 300 ml melk voor bechamel

U maakt twee sausen , een witte en een rode.

Voor de rode tomatensaus :

Snipper de ui en laat hem glazig worden in de olijfolie. Voeg de gesneden groenten toe : aubergine, courgette, paprika en even later de tomaten. Laat even stoven. Kruid met provencaalse kruiden.  Voeg de passata toe en eventueel een scheut rode wijn. Laat even sudderen. Breng op smaak met peper en zout, cayennepeper als u het graag wat pittiger hebt.

Witte saus :

Snij de prei fijn en laat stoven in een ruime pan (hou het droog).  Maak de bechamelsaus zoals gewoonlijk en voeg de prei toe, alsook een de fijngehakte peterselie. Schil de wortel en voeg in stukjes toe. Kruid met peper en zout (of wat vloeibare groentenbouillon). De prei maakt de saus iets lopender maar dat is prima.

Tijd om laagjes te bouwen :

Begin met een laagje rode saus in uw ovenschotel. Dan lasagne blaadjes, vervolgens weer rode saus met  plakjes ham en dan een dun laagje wit-groene saus erbovenop.

De bovenlaag is rood. U dekt af met een mengsel van gemalen kaas en panko (half-half) voor een heerlijk korstje.

Ongeveer 30 minuten in de oven .

Door de overvloed aan groenten en de kleinere hoeveelheid bechamel is de lasagne een pak lichter dan de klassieke versie. Een frisse sla erbij, bijvoorbeeld met rucola en kerstomaatjes, of een side-dish van warme spinazie maakt het helemaal af.

Groetjes,
Pieter Brughmans, diëtist regio Leuven.

Meer info & adres voor verschillende locaties: Leuven – Korbeek-Lo – Tienen onderaan deze webpagina of hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *