Menu Sluiten

Alcohol (1): weetjes en gezondheidseffecten

Dat alcohol ongezond is weet iedereen. Maar let’s be real: het is een deel van onze cultuur en het wordt grotendeels verwacht dat je het wel eens drinkt.
Mij kan je plezieren met een gin-tonic. Wat is jouw favoriete drankje?


Je kan perfect gezond leven en af en toe wat alcohol drinken. Maar voor velen is het een hele uitdaging om ermee te minderen.
Een haalbare oplossing zou zijn om te beginnen met wat slimmere keuzes maken in de plaats van ‘full retard’ te gaan...

giphy
(film: Trophic Thunder)

Deze post, deel 1, gaat over wat algemene tips en weetjes over drank.
In deel 2 ga ik dieper in op alcohol bij het uitgaan en hangover cures.

Waarom minderen met alcohol?

Wat is jouw motivatie om te minderen? Die verschrikkelijke katers? Dronken ruzies?
Er zijn heel wat mogelijke redenen om te stoppen.

alcohol kater hangover dronken

Hoe meer je voordien dronk, des te groter de voordelen die je zal merken.

De dag nadien is voor velen al een goede reden. In ruil voor een moe en tam gevoel zal je je een pak beter voelen, een kleinere ‘kater’ en minder moe. Je huid zal er beter aan toe zijn en je zal ook een pak productiever zijn.

Een andere populaire reden is die van het roekeloze dronken gedrag. Door minder zelfcontrole kom je misschien in de problemen terwijl je daar in nuchtere toestand veel spijt van hebt.

Tenslotte voor de gezondheid. Op lange termijn zijn het vooral het risico op lever en hartaandoeningen dat verhogen. Maar op korte termijn krijgt je immuunsysteem na het drinken ook een deuk. De kans dat je ziek wordt zal een pak groter zijn, vooral voor infecties.

Huidige situatie

Hoe zit het bij jou? Wat vind je van je huidig alcoholgebruik? Valt het nog mee of is er dringend verandering nodig?

Er zijn veel handige tests om eens na te gaan hoeveel je precies drinkt op een avond of een week. Bereken het zelf via deze link: Alcohol calorie teller .

Alcohol calorie teller

Als we even zelfs de frietjes, mayonaise en burgers buiten beschouwing houden die we in onze beschonken bui verorberen, zal het je waarschijnlijk opvallen dat de drank alleen al een hele hoop calorieën met zich mee brengt. Dit is dan ook één van de vaakst voorkomende struikelblokken voor mensen met overgewicht, zeker als ze niet beseffen hoeveel ‘vloeibare boterhammen’ er juist gedronken worden.
Goed nieuws: minderen met drinken zal er dus ook voor zorgen dat je op termijn enkele kilo’s kan afvallen!

Tips

Het is niet de bedoeling dat je alle tips volgt. Ik zou voor de meeste mensen zelfs aanraden van er enkele haalbare uit te kiezen om gewoon 3-4 weken uit te proberen. That’s it.

Maak het concreet: Sociale druk is heel belangrijk. Mensen bieden je drank aan of kijken je vreemd aan als je niet snel genoeg drinkt. Wees hen voor (hier zal je mogelijk wel wat assertiviteit moeten tonen)
Vertel tegen je goede vrienden of familie dat je wat minder alcohol probeert te drinken en waarom. En dat dat niet zo eenvoudig is. Je zal dan geen of veel minder reacties krijgen op het minder drinken en misschien zullen je zelfs aanmoedigen!

Drinken: Een van jealcohol bier drinken favoriete drankjes bestellen en meteen achterover gieten.
Dat snap ik niet meteen.
Laat de zuipwedstrijden maar aan iemand anders over.
Neem een drankje waar je kan van genieten en doe dat dan ook. Sip slow!

Afwisselen: als de sociale druk wat te hoog wordt kan je altijd iets non-alcoholisch bestellen. Beetje rehydrateren kan geen kwaad. Als je toch veel opmerkingen krijgt kan je altijd een strategische keuze maken. Met het juiste glas ziet niemand of er al dan niet vodka of rum in die cola of ice-tea zit!
Helemaal goed is het als je gewoon water of een suikerarme drank neemt.

Budget control: neem een bepaalde hoeveelheid drinkgeld mee waardoor je iets spaarzamer zal zijn. Als je je voorgenomen hebt maar 1 cocktail te drinken pak je bijvoorbeeld maar 15 euro mee voor de hele avond.
Frisdrank en water zijn gelukkig meestal niet zo duur.

maxresdefault1Transport: door vaak BOB te zijn voor je vrienden heb je extra sterke motivatie om niet te veel te drinken.
Dit is ook e
en ideale manier om feesten zonder of met minder alcohol gewoon te worden.

Als je geen auto hebt, geen nood… Door naar huis te fietsen of wandelen heb je ook weer wat extra verbrand!

Dat was het voor dit deel. In het vervolg zal ik voor de feesters onder ons wat dieper ingaan op alcohol bij het uitgaan en middeltjes tegen katers.

Bedankt om mijn eerste echte ‘blogpost’ op Nutrition Nerds te lezen! Mijn andere posts kan je hieronder vinden.
Welkom, Nerds!
Over

Als je nog vragen hebt, stel ze gerust. Andere reacties en feedback zijn zeker ook welkom!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *