Dit is het eerste gastartikel op mijn blog. Op de blog van Jana Six vond ik vlot leesbare artikels en een leuke, eerlijke manier van vertellen over hoe zij een gezonde levensstijl bereikt.
Dus, maak bij deze kennis met Jana Six en haar 7 uiterst smakelijke én gezonde manieren om havermout te bereiden!
Mijn naam is Jana. Ik ben 22 jaar en studeer Handelswetenschappen aan de UGent. Mijn studies probeer ik te combineren met fitness en gezond eten.
Ik deel mijn fitnessjourney vooral op Instagram (klik hier om een kijkje op mijn profiel te nemen) maar ook op mijn blog fitlifesix.com (klik hier om naar mijn website te gaan).
Toen Pieter voorstelde om gastblogs uit te wisselen, leek mij dat een super goed idee! Samenwerkingen vind ik altijd leuk om te doen en al zeker als het met mensen is die dezelfde interesses en visie hebben. Ik nam een kijkje op Pieter zijn blog en ik zag dat onze visies in grote mate overeenkomen, geweldig vind ik dat! Daarnaast heeft hij ook meer wetenschappelijk onderbouwde kennis dan mij. Dit wil ik ook graag bereiken in de toekomst.
Maar genoeg gepraat, tijd voor receptjes! Alle recepten zijn bedoeld voor één portie.
1. Gebakken havermout met banaan
Dit receptje maak ik zelf enkel als ik veel tijd heb en niet veel honger heb omdat het lang in de oven moet. Gelukkig is het dat wel waard! Toen ik dit receptje voor de eerste keer probeerde, had ik eigenlijk nog nooit gebakken havermout gemaakt. Ik was wel meteen fan!
Ingrediënten
- 75 gram havermout
- één banaan
- een theelepel kaneel
- ahornsiroop
- 190 ml amandelmelk
- Olijfolie (om de pan in te vetten)
- een halve theelepel bakpoeder
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng de havermout, de kaneel, het bakpoeder en de amandelmelk in een kleine ovenschaal.
- Zet het schaaltje 40 minuten in de oven.
- Snijd de banaan in schijfjes (ze mogen redelijk dik zijn).
- Bak de banaan in een pan met een beetje olijfolie. Voeg tijdens het bakken een eetlepel ahornsiroop toe aan de banaan.
- Serveer de havermout met de banaan.
- Smakelijk!
2. Overnight appeltaarthavermout
Heb je ’s ochtends niet veel tijd? Maak dan zeker dit ontbijtje! Je kan dit op voorhand maken zodat je het ’s ochtends maar uit de ijskast moet nemen.
Ingrediënten
- één appel
- een snufje kaneel
- 25 gram havermout
- 15 gram rozijnen
- 40 gram yoghurt
- 10 gram amandelen
- Stevia
- 70 ml amandelmelk
Bereiding
- Schil de appel en snijd hem in stukjes.
- Doe de appel in een kookpot en voeg stevia en kaneel toe.
- Laat de appel ongeveer een half uur op een laag vuurtje pruttelen tot de appel zacht genoeg is. Plet de appel een beetje tot je appelcompote hebt.
- Meng de havermout, de amandelmelk en de rozijnen in een kommetje en laat dit minimaal één uur in de frigo staan.
- Doe de appelcompote op de havermout. Doe daarop de yoghurt en als laatste de amandelen.
- Smakelijk!
3. Havermout met ovomaltine
Ik heb dit receptje ontwikkeld toen er niet veel in huis was. Havermout hebben we altijd en ovomaltine ook omdat ik die chocomelk heel graag drink! Waarom het dan niet aan mijn havermout toevoegen?
Ingrediënten
- 40 gram havermout
- twee eetlepels ovomaltine
- 200 ml halfvolle melk
- toppings: speculaas en bresiliennenootjes
Bereiding
- Meng de melk, de ovomaltine en de havermout in een kookpotje en zet het op een medium vuur.
- Roer af en toe en wacht tot je een papje krijgt.
- Doe het papje in een kommetje en doe de toppings erop.
- Smakelijk!
4. Havermout met appel en kaneel
Ingrediënten
- 40 gram havermout
- één appel
- 30 gram rozijnen
- één theelepel kaneel
- 200 ml amandelmelk
Bereiding
- Zet de amandelmelk met de havermout op het vuur en voeg kaneel toe. Zet het vuur niet te hoog en roer af en toe zodat de onderkant niet aanbrandt.
- Snijd de appel in stukken en voeg die toe aan de havermout. Voeg ook de rozijnen toe.
- Als het mengsel wat dikker wordt en niet meer vloeibaar is, is het klaar.
- Smakelijk!
5. Havermout met cacao
Dit havermoutje is één van mijn favorieten. Het is snel klaar en ik heb er veel minder ‘cravings’ door want het smaakt echt naar chocolade maar dan met betere macronutriënten, yes!
Bereiding
- 2 eetlepels cacaopoeder
- 40 gram havermout
- 200 ml amandelmelk
- een halve banaan
- stevia naar smaak (ik vind dit recept veel lekkerder met stevia dan zonder)
- Kokoschips (optioneel)
Ingrediënten
- Prak de banaan.
- Doe alle ingrediënten (behalve de kokoschips) in een kookpot op het vuur.
- Roer regelmatig tot de havermout het meeste vocht heeft opgenomen en je echt een dikke pap krijgt.
- Voeg eventueel toppings toe zoals de kokoschips.
- Smakelijk!
6. Havermoutpannenkoek
Dit ontbijtje eet ik heel vaak omdat het zo makkelijk is en goede macro’s heeft.
Ingrediënten
- één ei
- drie eiwitten
- 20 gram havermout
- olijfolie (om de pan in te vetten)
Bereiding
- Doe de eieren en de havermout in een kommetje en meng alles goed.
- Vet een pan in met olijfolie.
- Zet het vuur niet te hoog en doe het mengsel in de pan. Kijk af en toe eens naar de onderkant van de pannenkoek. Als deze een beetje bruin begint te zien, mag je de pannenkoek omdraaien.
- Wacht nu niet te lang want na het omdraaien gaat het snel.
- Voeg eventueel toppings toe.
- Smakelijk!
7. Havermout met appelcompote en eiwit
Dit vind ik één van de lekkerste havermoutontbijtjes. Het is heel zoet en ik hou ook van de kaneelsmaak!
Ingrediënten
- 125 gram appelcompote
- vier eiwitten
- 40 gram havermout
- kaneel
- olijfolie (om in te bakken)
Bereiding
- Meng alle ingrediënten.
- Vet de pan in met olijfolie.
- Doe het mengsel in de pan en roer af en toe om. Als alles er een beetje bruiner begint uit te zien is het klaar.
- Met een beetje kaneel erop vind ik het persoonlijk nog lekkerder!
- Smakelijk!
Ziezo, dat waren mijn belangrijkste havermoutreceptjes. Hopelijk vinden jullie ze ook lekker!
Liefs,
Jana