Gentse waterzooi
Tomaat – garnaal
Klassiekers gezonder maken: tips
Hieronder zal ik voor een aantal gerechten wat tips vermelden. Smaken verschillen natuurlijk. Denk eens na over welke jij wel eens zou willen uitproberen!
Stoofvlees, biefstuk, vol-au-vent, mosselen, steak-tartaar, … wat hebben deze gerechten gemeen met elkaar?
Ten eerste bevatten ze stuk voor stuk relatief weinig (verzadigde) vetten. Ze vallen goed mee qua voedingswaarden, tenzij je natuurlijk een overdreven portie neemt.
Daarnaast worden ze allemaal steevast gegeten met frietjes. Voor sommigen is mosselen of biefstuk zonder de bijhorende frietjes zelfs ondenkbaar!
Frietjes
Vaak komen echter de meeste calorieën juist van deze frietjes en de rijkelijke sauzen die bij het klassiek gerecht geserveerd worden. Wat zijn de tips van een diëtist om de ‘schade’ te beperken?
Restaurant of frituur
De klassieke frietjes worden tweemaal afgebakken in een friteuse. Frietjes zijn goedkoop en je zal vaak een ruime portie krijgen. Hoe vaak gebeurt het dat je nog heel wat frietjes over hebt? Soms ben je al verzadigd of ben je de frietjes al beu, maar eet je toch verder om je bord of het kommetje leeg te krijgen. Probeer hiervan bewust te zijn en dit te vermijden!
Je kan echter al een grote portie frietjes binnenspelen voor je echt dat gevoel van verzadiging krijgt.
Het is in dat opzicht slim om je maaltijd te beginnen met de groenten en het vlees. Een groenterijk voorgerecht of soep bestellen helpt ook. Vermijd dat je uitgehongerd aankomt in het restaurant, want dan is de kans op overeten veel groter. Om dit te voorkomen kan je een gezond tussendoortje nemen op voorhand.
In de frituur kan je bijvoorbeeld een klein pakje friet combineren met een koude schotel. Daarnaast zijn kipsaté, stoofvlees of goulash bij de minst ongezonde frituursnacks. In het ruime assortiment sauzen zijn tomatenketchup en piccalilly (pickles) de betere keuzes.
Zelf klaargemaakte frietjes
Er zijn een heel aantal alternatieven voor de klassieke, gefrituurde frietjes.
Laten we eens de vergelijking maken tussen de verschillende bereidingen (kcal per 100g):
Gekookte aardappelen: 80 kcal
Aardappelpuree: +/- 100 kcal
Gebakken aardappelen: +/- 130 kcal
Frietjes (oven)*: +/- 165 kcal
Frietjes of kroketjes (gefrituurd): +/- 235 kcal
* in dit voorbeeld gebruik ik de ovenfrietjes uit de diepvriesafdeling van de supermarkt. Deze bevatten ongeveer de helft vet van frituur-frietjes. Je kan echter nog minder vet gebruiken door zelf oven frietjes te maken (tips hier) of een Airfryer te gebruiken
Balletjes in tomatensaus
- Voor het gehakt van de balletjes kies je bij voorkeur één van de vetarme soorten.
Varkensgehakt: 22-26% vet
- Vegetarische balletjes zijn ook een goed alternatief, het vetgehalte hiervan is meestal minder dan 10g per 100 gram.
- Bij de tomatensaus kan je makkelijk extra groenten toevoegen. Bijvoorbeeld paprika, wortel, ajuin, champignons, …
- Geen zin in aardappelen? Je kan dit perfect combineren met wat volkoren pasta of bruine rijst.
Witloofrolletjes met kaas en hesp en puree
- Vervang voor de kaassaus en de gratin de geraspte kaas met de ‘light’-variant. Qua smaak geeft dit een minimaal verschil.
- De aardappelpuree kan je bereiden met halfvolle melk. Op smaak brengen doe je best met nootmuskaat, verse kruiden zoals peterselie en bieslook naast de gebruikelijke peper en zout.
- Extra groenten kan via knolselderpuree, bestaande uit 50% aardappelen en 50% aardappelen.
Groetjes,
Pieter Brughmans, diëtist regio Leuven.
Meer info & adres voor verschillende locaties: Leuven – Korbeek-Lo – Tienen onderaan deze webpagina of hier.